Egy finomság eredeti receptje az áfonyás tarte, amit előírás szerint ki is próbáltam, majd hihetetlen vágyat éreztem átvariálni más ízekre.
Lett belőle almás-gyömbéres tarte. Minden nagyképűség nélkül állíthatom, hogy finom, zamatos süti lett belőle. Nagy süteménykritikus (a szó jó értelmében!) kolléganőm azonnal kérte a receptet, csak annyit tudott mondani, miközben kóstolta, hogy hmmmm...áááá...hmmm...
Lett belőle almás-gyömbéres tarte. Minden nagyképűség nélkül állíthatom, hogy finom, zamatos süti lett belőle. Nagy süteménykritikus (a szó jó értelmében!) kolléganőm azonnal kérte a receptet, csak annyit tudott mondani, miközben kóstolta, hogy hmmmm...áááá...hmmm...
A receptem egy 30 cm átmérőjű tortaformához
Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió (én a liszt és a dió arányát megfordítottam)
½
teáskanál mézeskalácsfűszer keveréke (fahéj, csillagánizs, gyömbér,
édeskömény, koriander, ánizs, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió)
½ citrom reszelt héja
Töltelék:
4-5 apróra kockázott alma (30-40 dkg)
reszelt gyömbér (2-3 cm darab)
2 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg narancslekvár ( vagy ami az almához illik)
½ citrom reszelt héja
A
tésztának valókat a puha vajjal gyúrjuk össze majd kb. 2 órára tegyük
hűtőbe pihentetni. Ezalatt készítsük el a tölteléknek valót. Kockázzuk
fel a meghámozott almákat, locsoljuk meg citromlével, ízesítsük vaniliás
cukorral, reszelt citromhéjjal és gyömbérrel, (a mézeskalácsfűszer
keverékéből ide is kevertem). Ami levet ereszt (ha nem elég pici
narancslével, likőrrel) keverjük el az étkezési keményítővel. Ezt is és a
lekvárt is keverjük hozzá az almakockákhoz.
A
tésztánkat osszuk el kb. ⅓-ad ⅔-ad részre. A nagyobbat nyújtsuk ki és
óvatosan helyezzük el a kivajazott formánkba, úgy hogy az oldalán
feljöjjön. Töltsük meg az almás töltelékkel. Az ⅓-nyi tésztából
készítsünk rácsokat és fedjük be a tarte-ot. Előmelegített sütőben 180
fokon süssük meg (kb. 50 perc). Kihűlve szépen szeletelhető.áfonyás tarte |
almás-gyömbéres tarte |