Sonntag, 27. September 2015

Szilvás-mandulás-joghurtos lepény

A szilvaszenzonban (is) ki kell használni a lehetőséget. Most lepénybe használtam el a szilvát.

Hozzávalók (24 x 34 cm formához)

Tészta:
1 tojás (L)
200 g liszt
100 g őrölt dió
100 g vaj
6 evőkanál barna cukor
1 citrom reszelt héja
frissen reszelt gyömbér
kókusztej (amennyit felvesz a tészta)
1 kávéskanál szódabikarbóna
pici só

Joghurtos öntet:
300 ml joghurt
100 ml kókusztej
1 tojás (L)
4 evőkanál liszt
barna cukor
pici a mézeskalácsfűszerből (fahéj, ánizs, szegfűbors, gyömbér, kardamon, szerecsendió, szegfűszeg)

A megolvasztott vajban elkeverjük a cukrot és a tojást. A kimért liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, a diót és a sót, majd a kettőt a fűszerekkel egy keverőgéppel jól kidolgozzuk. Annyi kókusztejet adunk hozzá, amennyit a massza felvesz. Ne legyen túl folyós.
A kikent formába elsimítjuk a tésztát. Bőségesen szórjuk meg mandulalapocskákkal. A megmosott, kimagozott félbe vágott szilvaszemeket vágott felükkel felfelé elrendezzük a mandulás tésztán .
Megszórjuk az előre összekevert mézeskalácsfűszerrel. Ízlés szerint barna cukrot is tehetünk rá.
Az összekevert joghurtos öntettel leöntük a szilvákat és az előmelegített sütőben kb. 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. Tűpróba. Kihűlve szépen tudjuk szeletelni.
Szaftos, ízletes lepényt kapunk, melyben a szilva nem lottyad össze és a mandulaforgácsok nem égnek el, hanem kellemesen ropogósak. Más gyümölccsel is kitűnő!


 

Montag, 21. September 2015

Szilvás koszorú

Egyszerű és mégis finom, hogy mutatósan is nézzen ki, koszorú formában álmodtam meg.



Hozzávalók (26 cm formához):

szilva
2 bagett vagy kifli/zsemle
10-15 dkg pirított, darált dió
barna cukor (ízlés szerint)
2 vaníliás cukor
4 tojás (L)
1 citrom héja
fahéj
rum
kókusztej
kókuszolaj

A kuglófformámat kókuszolajjal kikentem.
A bagetteket felkockáztam, tálba tettem. A tojásokat a kókusztejjel jól kikevertem, a barna és a vaníliás cukrot feloldottam benne és a bagettre öntöttem. Rászórtam a darált diót, ráreszeltem a citrom héját. Ha szükséges öntünk még rá folyadékot, jól áztassuk át. Bolondítsuk egy kis rummal! Állni hagytam.
A szilvákat félbe vágtam, kimagoztam. Fontos! A szilvák ne legyenek túl érettek, mert akkor szétmennek, de kemény se legyen, hogy szépen lehessen őket felezni.
A megfelezett szilvákat fahéjba és barna cukorba mártottam és vágott felükkel a forma alját szorosan kibéleltem.



Ráöntöttem a diós masszámat, jól elsimítottam és előmelegített sütőben megsütöttem. Tűpróba.
Óvatosan kiborítottam a csatos formámból, hűlni hagytam, úgy szebb szeletelni. Csokiöntettel tálaltam.



Dienstag, 15. September 2015

Őszies zöldségtál lazaccal

Hamar elkészül, laktató, színes, finom.

sárgarépa
hokkaido tök
paprika
brokkoli
újhagyma
cukorborsó

A feldarabolt/felkockázott zöldségeket ebben a sorrendben olajon megpároltam, fűszereztem. Majd a lazacdarabokat is hozzáadtam, többször átforgattam. Néhány kanál paradicsomos pesztóval és kókusztejjel felöntöttem, átforgattam. Kész!