Dienstag, 15. Dezember 2015

Mandarinos mandulás

Notburga egy tetszetős süteménye ihletett meg. Pici változtatásokkal el is készítettem.



Tészta:
200 g fehér liszt
50 g barna kölesliszt (elhagyható, annyival több fehér liszt)
7 dkg  barna cukor
125 g vaj
2 tojás
80 g darált mandula
pici reszelt gyömbér
csipet őrölt fahéj
csipet só

Töltelék:
125 g durvára vágott mandula
80 g barna cukor
4 bio mandarin lereszelt héja
2-3 mandarin kinyomott leve
50 g mandarin lekvár, amiben benne a héja is
2-3 evőkanál müzlidara keverék (hogy a töltelék krémessé álljon össze)
pici reszelt gyömbér

Máz:
5-6 evőkanál mandarin lekvár picit kimelegítve
durvára vágott mandula



A tésztához valókat elmorzsoltam, jól összegyúrtam és két cipót formáztam. Hűtőben pár órát pihentettem.
Addig összekevertem a töltelék hozzávalóit, müzlidarával értem el a krémes állagot.
A tésztákat pontosan olyan vékonyra nyújtottam, ahogy Notburga ajánlotta. Sodrófa segítségével beletettem a formámba, rákentem a tölteléket. A második cipót is kisodortam és a tölteléket vele befedtem.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem. Tűpróba!
Amikor kissé kihűlt a kimelegített mandarin lekvárral megkentem és rászórtam a manduladarát. Apró - falatnyi - kockákra vágtam. Nem lehet abbahagyni, köszi Notburga! :-)


Mittwoch, 9. Dezember 2015

Zakuszka és vinete

Meg még ezer és ezer más néven is ismerik és készítik a világon a padlizsánkrémet.
Sokan télire üvegekbe vagy fagyasztóba is elrakják, én szeretem frissen készíteni. Nem tart soká és ha az egyiket készítem, akkor készül a másik is. Pár napig a hűtőben eláll, míg meg nem esszük. Pirítósra kenve nálunk a sláger. Lehet egyéb sültek mellé, alá tenni vagy szószokat finomítani vele, de mi inkább kenyérre kenve szeretjük.



Rengeteg variációja van ezeknek a krémeknek is. A következőképpen készítem.

Zakuszka

1 érett sötét lila padlizsán
3-4 piros húsos paprika
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, cukor
görög fűszerkeverék (elhagyható)
oliva olaj (amennyit felvesz)

Sütőben - persze jobb grillen - megsütöm egészben a padlizsánt és a paprikákat. Tűpróbával ellenőrzöm a puhaságukat. A paprikák héját lehúzom. Ha nehezen menne tegyük zárt edénybe, hogy a gőzében leengedje a héját. A padlizsán belsejét kikaparom a héjából és össze turmixgéppel durvára mixelem.
A lila hagymát apróra összevágom, megdinsztelem és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is. Kicsit átforgatom és hozzáadom a paprikás padlizsánmasszát. Picit párolom, majd félrehúzom a tűzről. Amikor kihűlt keverem hozzá az olivaolajat és fűszerezem.


Vinete

2-3 sötét lila padlizsán
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
oliva olaj (amennyit felvesz)

A megsült padlizsánok belsejét kikaparom, néha turmixolom. Amennyiben nem, akkor fakanállal apróra töröm/keverem. Fűszerezem, belenyomom a fokhagymát és folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatom az olivaolajat.