Freitag, 27. Mai 2016

Spárga a palacsintába is

Amikor itt a spárga szezon akkor váltogatva esszük hol a fehéret, hol a zöldet. Új receptre akadtam a palacsintába tekert spárgákkal kapcsolatban.
Mivel a palacsinta minden változata nálunk igen kedvelt, nem volt kérdés, hogy ez a kombináció is hamarosan az asztalunkra kerül.
Zöld spárgát választottam hozzá, a színek harmóniája is igen fontos tényező a gasztronómiában. Ahogy a német mondja “ Das Auge isst mit ” a szemnek is látványosnak kell lennie. :-)

A palacsintatésztát cukor nélkül, pici sóval hagyományosan készítettem el.


Egy csomag zöld spárgát meghámoztam és sós vízben roppanósra megfőztem. 
Hat-hét szálanként betekertem a spárgákat a palacsintákba. Kivajazott tűzálló tálban elrendeztem. Megszórtam sajttal és pár percre a meleg sütőbe tettem, míg ráolvadt a sajt. Holland szósszal tálaltam.



Montag, 16. Mai 2016

Feketeerdő-desszert

Egyszerű, kiadós és nagyon finom!

Tészta hozzávalói:

6 tojás
15 dkg porcukor (nálam 10 dkg barna cukor)
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor
0,5 dl olaj
1 cs. sütőpor (nálam ½ cs. sütőpor kiegészítve szódabikarbónával)
pici só
1 ekanál víz

Ezekből az összetavőkből tésztát keverünk és kisütjük.
A piskótát én mindig úgy készítem, hogy a tojások fehérjét külön verem fel és utólag adagolom az előzőleg kikevert összetevőkhöz. Így nálam a tojások sárgája, liszt, kakaó keveréke túl száraz volt keveréskor. Annyi tejet adtam csak hozzá, hogy a gép krémesre tudja keverni, majd utólag adtam hozzá apránként a sóval, vízzel felvert tojásfehérjét.
Előmelegített sütőben, kikent formában kisütöttem. Hagytam kihűlni, majd felkockáztam.

Egy üveg meggybefőttet leszűrtem, a meggyeket meglocsoltam alkohollal. A léből (receptnek megfelelően kiegészítve vízzel) főztem egy vaníliás pudinggal egy meggyes krémet. Hagytam picit hűlni.

Egy második vaníliás pudingból készítettem egy sárga pudingkrémet. Hagytam picit hűlni.

Egy nagy tál aljára szórtam a felkockázott kakaós piskóta felét, meglocsoltam a meggyes pudinggal, szórtam rá a részeges meggyszemekből, majd a piskóták másik fele, meggyszemek és leöntöttem az egészet vaníliás pudinggal.
Reszeltem rá csokit és be a hűtőbe.
Frissen is nagyon finom, de másnapra szerintem még finomabb lett. Érdemes előző nap elkészíteni. Hűtóben pár napig eláll, ha el nem fogy!




Donnerstag, 5. Mai 2016

Apáknapi süti

Igen, kedves hazai olvasóim, akik még nem tudják Apák és Urak napja hivatalosan is van. Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. Németországban ez Christi Himmelfahrt napjával egyezik, 40. nap húsvét hétfő után, ergo mindig egy csütörök. Idén ez alkalomra készült el saját kreációm.
Könnyű tésztájú gyümölcsös sütivel szerettem volna készülni.

 Piskóta:
6 tojás
10 evőkanál darált mandula
6-7 evőkanál méz
1 kávéskanál szódbikarbóna
1 biocitrom reszelt héja (felét a krémbe tettem)
1 evőkanál víz
pici fahéj
csipet só

A tojások sárgáját a mézzel fehéredésig kevertem. Hozzáadtam a fahéjat, szódabikarbónát és a maduladarát. A reszelt citrom héjának a fele is belekerült.
A tojások fehérjét a kanál vízzel és a sóval kemény habbá vertem, majd óvatosan adagonként a tésztához kevertem.
Előmelegített sütőben megsütöttem. Hosszában megfeleztem és megtöltöttem a következő krémmel.

Krém:
1 jó érett banán
1 gyümölcsös joghurt (reszelt citromhéj)

Alaposan kikevertem, a felét az alsó tésztára kentem, a másik felét a tészta tetejére. Félbevágott eperrel és áfonyával díszítettem.