Montag, 25. Juli 2016

Leveles hasé hajók

A legutóbb egy török receptoldalra bukkantam, ahol darált húsos hasét ajánlottak élesztős tésztával, méghozzá igen mutatós formában. Nem szerettem volna aznap tésztát keleszteni, ezért úgy gondoltam leveles tésztából fogom elkészíteni, és nem hússal, hanem zöldségekkel.
Párom szárazbab levest kért, ahhoz is nagyon jól illett!


2 cs. leveles tészta (30 db hasé jött ki nekem belőlük)
túrókrém friss zöld fűszerekkel, só, bors

Töltelék:
1 cukkini
1 piros paprika
2 szál újhagyma
friss zöld fűszerek, só, bors
szezámmag
olaj

A tölteléknek valókat apróra kockáztam és picit megdinszteltem, sóztam, borsoztam és amikor lekapcsoltam a tűzhelyt megszórtam a frissen összevágott zöld fűszerekkel.

A leveles tésztákat a fűszeres túrókrémmel megkentem és kör alakban formákat szaggatam belőlük. Minden körbe pici tölteléket halmoztam és jobbról-balról szélüket összenyomtam, kis hajócskákat formázva belőlük.
Egy olajjal kikent kör alakú formában szépen elrendeztem, megszórtam szezámmal, sóval és előmelegített sütőben 180 fokon pirulásig sütöttem.



A leveles tésztából szaggatás után kimaradt széleket szivar formában felsodortam és szintén kisütöttem, semmi nem veszett kárba.



A töltelék kedvünk szerint változtatható, legközelebb apróra vágott gombával fogom helyettesíteni.

Samstag, 23. Juli 2016

Töltött-fonott leveles

Az interneten láttam a képét ennek a leveles tésztából fonott és megtöltött gyors ételnek. Amikor elolvastam az egyszerű elkészítését, nem is volt kérdés, hogy aznap megcsinálom. Pici változtatásokkal az én variációm a következő:


1 cs. leveles tészta
túrókrém, friss zöld fűszerek, só, bors
1 tojás sárgája
1 rúd kecskesajt
8 db baconbe csomagolt kis virsli
ecetes uborka
mustár
szezámmag

A leveles tésztát hosszában gondolatban elharmadoltam (picit egy kés hegyével be is jelöltem). A középső részt megkentem fűszeres túrókrémmel, a szélső két harmadot kb. cm-enként beirdaltam.


Rúd alakú kecskesajtot felkarikáztam, egy réteget a tésztára sorakoztattam. Baconbe tekert virsliket raktam rá, arra karikázott ecetes uborkák kerültek. Közé nyomtam pici mustár halmoka és beborítottam a maradék kecskesajttal.




A beirdalt tésztával jobbról-balról befonva betakartam a tölteléket. Megkentem tojás sárgájával és megszórtam szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon pirulásig sütöttem. Picit hagyjuk hűlni, majd szeletelhetjük. Akár magában vagy egy gyengébb leveshez is nagyon jól illik!