Montag, 1. August 2016

Provance-i pogácsák

Beérett a magokról nevelt krétai bazsalikomom. Még mindig hajt a két éves rodoszi oregánóm és az onnan hozott zsálya magja mára erős bokrocskává serdült.


Épp itt volt az ideje egy zöld fűszeres (provanszi) pogácsának az elkészítése!

Hozzávalók:
500 g tönkölyliszt
100 g vaj
½ pohár tejszín
1 tojás (+ 1 a kenéshez)
pici tej
cukor, só, bors

A lisztet megszitáltam egy tálba, sóztam, borsoztam. Elmorzsoltam benne a vajat, hozzáadtam a tejben felfuttatott élesztőt és a tojást. Annyi tejszínt adtam hozzá, ami az eldolgozáshoz szükséges és jól összegyúrtam.
Fél órát hagytam meleg helyen pihenni.

Provance-i fűszerkeverék:
bazsalikom (két féle)
oregánó (két féle)
citromos kakukkfű
zsálya
borsika
rozmaring


A fűszerkeveréknek valót lecsipegettem a száráról és apróra összevágtam.
Egy kis üveg olajban elrakott szárított paradicsomot is összevágtam.

 
A tésztát a tálból kivéve picit átgyúrtam és kisodortam. Megszórtam a fűszerek és az aprított paradicsom ¾-ével, majd felülről és alúlról betakartam. A maradékot szintén rászórtam és balról és jobbról is behajtottam. Letakarva újabb fél órát hagytam pihenni.


Sodrófával óvatosan kinyújtottam és pogácsának kiszaggattam. Megkentem  egy tojással, megszórtam szezámmal és előmelegített sütőben 200 fokon megsütöttem.




Magában is, de egy leveshez is kitűnő. Én paradicsomos avokádó salátával ettem.