Sonntag, 27. September 2015

Szilvás-mandulás-joghurtos lepény

A szilvaszenzonban (is) ki kell használni a lehetőséget. Most lepénybe használtam el a szilvát.

Hozzávalók (24 x 34 cm formához)

Tészta:
1 tojás (L)
200 g liszt
100 g őrölt dió
100 g vaj
6 evőkanál barna cukor
1 citrom reszelt héja
frissen reszelt gyömbér
kókusztej (amennyit felvesz a tészta)
1 kávéskanál szódabikarbóna
pici só

Joghurtos öntet:
300 ml joghurt
100 ml kókusztej
1 tojás (L)
4 evőkanál liszt
barna cukor
pici a mézeskalácsfűszerből (fahéj, ánizs, szegfűbors, gyömbér, kardamon, szerecsendió, szegfűszeg)

A megolvasztott vajban elkeverjük a cukrot és a tojást. A kimért liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, a diót és a sót, majd a kettőt a fűszerekkel egy keverőgéppel jól kidolgozzuk. Annyi kókusztejet adunk hozzá, amennyit a massza felvesz. Ne legyen túl folyós.
A kikent formába elsimítjuk a tésztát. Bőségesen szórjuk meg mandulalapocskákkal. A megmosott, kimagozott félbe vágott szilvaszemeket vágott felükkel felfelé elrendezzük a mandulás tésztán .
Megszórjuk az előre összekevert mézeskalácsfűszerrel. Ízlés szerint barna cukrot is tehetünk rá.
Az összekevert joghurtos öntettel leöntük a szilvákat és az előmelegített sütőben kb. 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. Tűpróba. Kihűlve szépen tudjuk szeletelni.
Szaftos, ízletes lepényt kapunk, melyben a szilva nem lottyad össze és a mandulaforgácsok nem égnek el, hanem kellemesen ropogósak. Más gyümölccsel is kitűnő!


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen