Mittwoch, 9. Dezember 2015

Zakuszka és vinete

Meg még ezer és ezer más néven is ismerik és készítik a világon a padlizsánkrémet.
Sokan télire üvegekbe vagy fagyasztóba is elrakják, én szeretem frissen készíteni. Nem tart soká és ha az egyiket készítem, akkor készül a másik is. Pár napig a hűtőben eláll, míg meg nem esszük. Pirítósra kenve nálunk a sláger. Lehet egyéb sültek mellé, alá tenni vagy szószokat finomítani vele, de mi inkább kenyérre kenve szeretjük.



Rengeteg variációja van ezeknek a krémeknek is. A következőképpen készítem.

Zakuszka

1 érett sötét lila padlizsán
3-4 piros húsos paprika
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, cukor
görög fűszerkeverék (elhagyható)
oliva olaj (amennyit felvesz)

Sütőben - persze jobb grillen - megsütöm egészben a padlizsánt és a paprikákat. Tűpróbával ellenőrzöm a puhaságukat. A paprikák héját lehúzom. Ha nehezen menne tegyük zárt edénybe, hogy a gőzében leengedje a héját. A padlizsán belsejét kikaparom a héjából és össze turmixgéppel durvára mixelem.
A lila hagymát apróra összevágom, megdinsztelem és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is. Kicsit átforgatom és hozzáadom a paprikás padlizsánmasszát. Picit párolom, majd félrehúzom a tűzről. Amikor kihűlt keverem hozzá az olivaolajat és fűszerezem.


Vinete

2-3 sötét lila padlizsán
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
oliva olaj (amennyit felvesz)

A megsült padlizsánok belsejét kikaparom, néha turmixolom. Amennyiben nem, akkor fakanállal apróra töröm/keverem. Fűszerezem, belenyomom a fokhagymát és folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatom az olivaolajat.


2 Kommentare:

  1. Egy időben nem győztem ilyeneket csinálni a családnak, aztán valamiért "lecsengett" már ritkán kérik, pedig nagyon finom, én is szeretem, úgy ahogy Ti, pirítósra isteni :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ismerős a dolog. :-) Egy ideig nagyon, aztán szünet, majd újra. :-)

      Löschen